خوب و بد جمع آوری پاتوق معتادان متجاهر
به گزارش مجله تور مالزی، درحالی که چندی پیش نیروهای پلیس، طرح پاکسازی معتادان متجاهر را در شمال غرب تهران به منظور جمع آوری معتادان متجاهر شروع نموده اند، رئیس انجمن درمانگران اعتیاد کشور می گوید: در صورتی می توان جمع آوری پاتوق های معتادان را امر موثری دانست که پاتوق ها توسط گروه های همیار پاک سازی گردد و معتادان پاتوق نیز پس از جمع آوری، تحت درمان و حمایت های طولانی مدت قرار گیرند.

با وبسایت سازمان نظام مهندسی همراه باشید.
مجتبی غالبی در گفت وگو با خبرنگاران، اعلام کرد: عموما پاتوق معتادان توسط نیروهای پلیس شناسایی و پاک سازی می گردد، این درحالیست که حضور پلیس موجب فضای رعب و وحشت میان معتادان می گردد و در این حالت شرایط بدتر و پیچیده تر خواهد شد، چراکه خبر حضور پلیس در پاتوق، بین معتادان دست به دست می گردد و معتادانی که هنوز به دست پلیس نیفتاده اند محل پاتوق خود را تغییر می دهند و از آنجایی که بعضی معتادان تزریقی هستند، توسط سرنموده های گروه معتادان در نقطه جدیدی از شهر جمع می شوند که در این حالت امکان پایش و حمایت و توزیع بسته های بهداشتی توسط گروه های همیار کاهش یافته و بیماری های عفونی مانند ایدز و هپاتیت گسترش یابد.
بنابر اظهارات این درمانگر اعتیاد، شناسایی پاتوق های معتادان امر مهمی است که باید در دستور کار مسئولان قرار گیرد، اما این شناسایی زمانی اثربخش است که بتوان در مرکز پاتوق ها خدماتی به معتادان ارائه داد؛ توصیه می گردد این خدمات ترجیحا توسط گروه های خودیاری به معتادان ارائه گردد و شامل انواع حمایت های آموزشی، بهداشتی و حتی درمانی باشد.
رئیس انجمن درمانگران اعتیاد کشور تاکید نمود: اگر قصد پاک سازی پاتوق معتادان وجود دارد باید به آنها خدمات درمانی طولانی مدت ارائه گردد، زیرا درمان اعتیاد در مدت زمان کوتاه امکان پذیر نیست. درمان اعتیاد تغییر رفتاری است که با کوشش و استمرار محقق می گردد. معتادانی که خدمات درمانی و دارویی کوتاه مدت دریافت نموده و سپس به حال خود رها می شوند، امکان بازگشت آنها به چرخه اعتیاد بالاست.
غالبی اضافه نمود: بیشتر معتادانی که در پاتوق ها اقامت یا رفت و آمد دارند دارای رفتارهای پرخطر بوده و معمولا نیازمند حمایت های اقتصادی و بازتوانی شغلی و اجتماعی هستند.
این درمانگر اعتیاد در ادامه ضمن انتقاد نسبت به برخورد نامناسب بعضی مراکز بازپروری و اقامتی با معتادان، گفت: گاها در حین فرآیند درمان با معتادان رفتارهای نامناسبی می گردد؛ اغلب اوقات شاهد این موضوع هستیم که مراکز اقامتی توسط معتادان بهبودیافته اداره می گردد، اما می دانیم که بهبودی از اعتیاد به صورت نسبی محقق می گردد و بیشتر معتادان به بهبودی 100 درصد دست پیدا نمی نمایند و احتمال بهبودی کامل و تمام عیار در همه محورهای روانی رفتاری و اجتماعی زیاد نیست، حال آنکه سپردن جان و سلامتی تعداد زیادی انسان بیمار و نیازمند درمان، به فردی که ممکن است هنوز خودش با رفتار و نگرش اعتیادی دست و پنجه نرم کند، می تواند آسیب را دوچندان کند.
وی معتقد است که در مراکز اقامتی، حضور روانشناس و مددکار تحصیل نموده و پزشک دوره دیده در کنار بهبود یافتگان، می تواند اینگونه اتفاقات را کاهش و احتمال بهبودی را افزایش دهد. بعضی از مددجویان هنگام مراجعه به مراکز درمانی اظهار می نمایند که در کمپی غیرقانونی و گاها قانونی، با تهدید و تحقیر و ضرب و شتم و سوء رفتار، روبرو شده اند. مسلما رفتار نامناسب با معتادان و ایجاد استرس در آنها موجب بازگشت به چرخه اعتیاد می گردد.
رئیس انجمن درمانگران اعتیاد کشور مهمترین عاملی که موجب عود اعتیاد می گردد، قرار دریافت در شرایط استرس زا دانست و توضیح داد: شکست های مکرر در ترک اعتیاد باعث کاهش اعتماد به نفس در مددجو می گردد و این احتمال که از چرخه درمان خارج گردد و یا نسبت به بهبودی خود امیدی نداشته باشد، بسیار افزایش می یابد.
منبع: خبرگزاری ایسنا