تاثیر نرخ سود بین بانکی بر ریزش بورس، بی منطق است

به گزارش مجله تور مالزی، یک کارشناس اقتصادی معتقد است: فرایند نزولی شاخص بورس به دلیل صعود تُندی است که در چهار ماه اول سال داشت و آن افزایش شدید باعث شد تا با هر تکانه ای، شاهد ریزش بازار سرمایه باشیم.

تاثیر نرخ سود بین بانکی بر ریزش بورس، بی منطق است

به گزارش خبرگزاری خبرنگاران ، حال و روز ناخوش بازار سرمایه، باعث شده تا برخی از فعالان و سودجویان این بازار، به دنبال مقصر شرایط بورس باشند. در این میان، تعدادی از افراد غیرکارشناس از افزایش نرخ سود بین بانکی گلایه داشته و معتقدند، دلیل ریزش شاخص های بورس، تصمیمات بانک مرکزی در جهت افزایش نرخ سود بین بانکی است، اما این استدلال به دلایل متعددی، رد می شود.

فرایند افزایشی نرخ سود بازار بین بانکی در ماه های گذشته ادامه و در مهرماه نیز استمرار داشت؛ به گونه ای که متوسط این نرخ در مهرماه سال 1399، رقمی معادل 20 درصد را ثبت کرد؛ با این توضیح که در روزهای پایانی مهرماه، بازار بین بانکی شاهد فراتر رفتن نرخ سود از سقف کریدور بود.

این امر به دلیل فقدان اوراق بهادار دولتی در ترازنامه بانک ها و موسسات اعتباری دارای کمبود نقدینگی و به تبع آن، وجود محدودیت در استفاده از اعتبارگیری قاعده مند بانک ها از بانک مرکزی رخ داد. این در حالی بود که در این دوره نرخ تامین اقتصادی بانک های دارای اوراق بدهی دولتی از کریدور نرخ سود خارج نشد. به همین دلیل بانک مرکزی به تمام بانک ها و موسسات اعتباری توصیه می کند، بخشی از سبد دارایی خود را به اوراق بدهی دولتی اختصاص دهند تا در شرایط کمبود نقدینگی از آن ها به عنوان وثیقه دریافت اعتبار از بانک مرکزی استفاده کنند.

در این خصوص حسین درودیان کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا با اشاره به نرخ تنزیل در اقتصاد گفت: جایی که نرخ بهره یا همان نرخ سود با بورس ارتباط پیدا می کند، از زاویه تنزیل است. تنزیل ارزش های آینده، هرچقدر نرخ بالاتر باشد، آن عددی که تنزیل می شود، ارزش حال کمتر خواهد شد. به خاطر همین قیمت سهام کمتر می ارزد.

به همین دلیل باید ببینیم که در اقتصاد جریان های درآمدی آینده را به چه نرخی تنزیل می کنیم؟ پاسخ این است که قاعدتا با یک نرخی که در دسترس باشد، به عبارت دیگر حکم هزینه-فرصت را دارد برای افرادی قصد خرید سهام را دارند.

بنابراین نرخی که حکم هزینه-فرصت را دارد، نرخ سپرده یا نرخ اوراق دولتی است که خالی از ریسک است. در نتیجه، معیار نرخ هایی است که عموم به آن دسترسی دارند. منتهی نرخ بین بانکی هم در همه جای دنیا به این دو مورد ارتباط دارد، یعنی بالا و پایین شدن این نرخ ها، علامتی برای دو نرخ سپرده و اوراق دولتی است. اما در ایران، این شرایط خیلی متفاوت است. یعنی ممکن است نرخ بین بانکی رفتاری داشته باشد که نرخ سپرده از آن تبعیت نکند.

به خاطر همین، نرخ بین بانکی در ایران شکل خاصی دارد. ممکن است به صورت تئوریک در دنیا گفته شود که در تنزیل قیمت سهام استفاده شود. ولی در ایران، نرخی که مردم به آن دسترسی دارند، (مثل همه جای دنیا) وجوه نقد بین بانکی نیست. منتهی بین بانکی ها هم جانشین سپرده و اوراق نمی توانند باشد. به خاطر همین من فکر می کنم که استفاده از نرخ بین بانکی، برای اینکه ببینیم چه تاثیری در بورس داشته، کار درست و منطقی نیست.

درودیان تاکید کرد: فرایند نزولی شاخص بورس به دلیل صعود تُندی است که در چهار ماه اول سال داشت و آن افزایش شدید باعث شد تا با هر تکانه ای، شاهد ریزش بازار سرمایه باشیم. ریزش دو ماه اخیر، هم به خاطر آن افزایش چهار ماه ابتدایی و هم اینکه انتظارات نسبت به هیات حاکمه آمریکا تغییر کرد. چون اخبار زیادی از رای نیاوردن ترامپ در هفته های گذشته مطرح شده بود.

->

منبع: خبرگزاری آریا
انتشار: 23 آذر 1399 بروزرسانی: 23 آذر 1399 گردآورنده: malaysiatoursnet.ir شناسه مطلب: 1265

به "تاثیر نرخ سود بین بانکی بر ریزش بورس، بی منطق است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تاثیر نرخ سود بین بانکی بر ریزش بورس، بی منطق است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید