روستای افجه ؛ سرزمین درختان گردو و افرا در دل تهران

به گزارش مجله تور مالزی، گاهی پیش می آید که خسته و کسل از زندگی روزمره قصد سفر می کنید. اما از طرفی هم حوصله یا امکان سفر طولانی را ندارید. در این مواقع روستاها و ییلاق های اطراف بهترین گزینه هستند؛ به خصوص برای شهروندان تهرانی که نیاز به زمان بندی دقیق تری برای سفر دارند. روستای زیبا و سرسبز افجه در شمال شرقی تهران یکی از بهترین گزینه ها برای مسافرت یک روزه است. روستای افجه مرکز دهستان لواسان کوچک است و در جوار دشت های هویچ و گرچال و قله ساکا واقع شده است. افجه هم هوایش خوب است و هم طبیعتی تماشایی دارد. با خبرنگاران همراه باشید تا به اتفاق گشتی در این روستای باصفا بزنیم.

روستای افجه ؛ سرزمین درختان گردو و افرا در دل تهران

موقعیتو آب و هوا

روستای افجه

روستای افجه در سی کیلومتری شمال شرقی تهران و از توابع بخش لواسانات شهرستان شمیران است. ارتفاع این روستا از سطح دریا 2040 متر بوده و آب آن از رودخانه و چشمه ساران تأمین می گردد. رودخانه افجه (بدو) از شرق روستا و رودخانه تبله رود از داخل آن می گذرد.آب و هوای روستا به دلیل استقرار در ناحیه کوهستانی البرز در بهار و تابستان مطبوع و در پاییز و زمستان سرد است. در ادامه به معرفی برخی از جاذبه های طبیعی افجه می پردازیم.

دشت هویج

دشت هویج

دشت هویج که به زبان محلی آن را گرچال یا گهچال و یا گیاه چال می نامند مشهورترین جاذبه روستای افجه است که در ارتفاع 2400 متری از سطح دریا و در بالادست مرکز روستا، ناحیه گلندوک و لواسان قرار گرفته است. روایت های تاریخی مختلف حکایت از آن دارند که در روزگار گذشته بخش وسیعی از زمین های این دشت به کاشت هویج اختصاص داشته،اما امروز اثری از این مزارع به چشم نمی خورد. اغلب مسافرانی که به دشت هویج سفر می کنند گشتی در مزارع و باغ های آن زده و چند ساعتی را با طبیعت بکر این منطقه سپری می کنند.

دشت هویج

آبشارهای افجه

آبشار پسچویک

آبشارها از جاذبه های طبیعی روستای سرسبز افجه هستند. آبشار پسچویک با 15 متر ارتفاع در فاصله 5 کیلومتری شمال شرق افجه و در یال کوه مشرف به دشت هویج قرار گرفته است. اطراف این آبشار را درختان بلند افرا فرا گرفته اند. آبشار زیبای موآب نیز که در سینه کش قله ساکا و قبل از دشت هویج قرار گرفته است 180 متر ارتفاع دارد. البته جریان آب آبشار موآب در اواخر تابستان کاهش می یابد. پس بهتر است تا دیر نشده خودتان را برسانید!

دره شمالی و محوطه دشته، جهتی برای کوهنوردی

دیدن جاذبه های زیبا و چشم انداز ها بکر دره شمالی افجه نیز خالی از لطف نیست. این دره در فصول مختلف سال مورد توجه هزاران گردشگری قرار گرفته است که در آن پیاده روی می کنند. دره شمالی جهت عبور کوهنوردان هم هست. کوهنوردان از اینجا می گذرند و به قله های مهرچال، یخچال، ساکا و آتشکده صعود می کنند.

کوهنوردی

محوطه دشته نیز در فاصله 3 کیلومتری روستای افجه در حد فاصل میان آبشار پسچویک و دشت هویج واقع شده و باغ های گیلاس بسیار زیبایی دارد. گردشگران و کوهنوردانی که قصد رفتن به دشت هویج و یا قلل و ارتفاعات افجه را دارند از این مکان به عنوان استراحتگاه موقت استفاده می کنند.

درختان گردوی افجه

درختان گردو افجه

در جهت صعود به قله و در شمال غربی دشت هویج، آتشکده باستانی دشت سبواستان را می بینیم. اطراف آتشکده درخت گیلاس و گردو فراوان است، البته این فقط مختص اینجا نیست. در بقیه نقاط افجه هم درخت گردو زیاد هست و تابستان که به این نقطه بیاییم، روی زمین، گردو زیاد می بینیم.

سقاخانه و چنار افجه

در محله چراغان روستا، سقاخانه حضرت ابوالفضل قرار گرفته است که خیلی قدیمی ست. نزدیک سقاخانه درخت چناری خواهیم دید که می گویند 400 سال سن دارد. بافت روستا معماری قدیمی و سنتی خودش را حفظ کرده و قدم زدن در کوچه هایش حس و حال خوبی به آدم می دهد.

مردمشناسی

اهالی محلی افجه در دشت لار کوچک (قُلقُلَک) و دشت لار بزرگ (مَرغسر) حق چرا دارند و از دیرباز تا کنون در آن پهنه وسیع به کشاورزی و دامداری می پردازند. افچه 44 هکتار باغ و قلمستان و 28 هکتار کشتزار گندم و جو دارد. محصولش گندم، جو، بن شن و عسل و میوه اش سیب و گیلاس و آلبالو است. ماست چکیده و کره محلی افجه نیز خیلی معروف است. مردم افجه به زبان مازندرانی صحبت می کنند و شغل شان کشاورزی و گله داری است.

افجه

جاذبههای تاریخی افجه

جاذبه های تاریخی هم در افجه یافت می گردد. حمام تاریخی روستا در مرکز بافت قدیمی واقع شده و دارای دو بخش مجزای زنانه و مردانه است. بنای حمام دارای طاق و گنبدهای عرقچین و قوس های جناغی است. بدنه نمای داخلی حمام به ارتفاع حدود 5/1 متر با کاشی پوشیده شده و سطوح بالاتر آن با سیمان سفید اندود شده است. قدمت حمام به دوره صفوی یا اوایل حکومت قاجار برمی گردد. جالب است بدانید که این حمام همچنان فعال و مورد استفاده مردم روستا است.

در ضلع شمالی روستای افجه و در میان باغ نسبتاً وسیعی، بقایای قصری از آثار دوره قاجار به جا مانده است. گفته می گردد این قصر به ناصرالدین شاه تعلق داشته و از طریق اعتمادالدوله ساخته شده است. امروزه از این قصر به جز پی و دیواری به ارتفاع 5 متر و طول یک متر و انبوهی از آجرهای قرمز رنگ اثری نمانده است.

جهت دسترسی

برای رسیدن به افجه اول باید به جاده لشگرک برسید. هر اتوبانی که به شهید بابایی منتهی گردد، جهت درستی ست. از اتوبان ارتش و جاده سوهانک هم، بعد از گذشتن از گردنه قوچک به میدان لشگرک می رسید. سپس راه لواسان را در پیش می گیرید. وارد بلوار اصلی شهر لواسان که شدید بعد از رسیدن به میدان، به سمت چپ تغییر جهت داده و پس از حدود هشت کیلومتر به روستای افجه خواهید رسید.

افجه

بهترین فصل سفر به روستای افجه

بهار و تابستان آبشارها پرآب اند، کشتزارها سرسبزند و هوا برای پیاده روی عالی ست. روستای افجه، اردیبهشت ها غرق در شکوفه می گردد. ولی سفر در فصل سرما هم خالی از لطف نیست. پاییز رنگارنگ و زمستان پربرف این جا هم دیدنی ست.

منبع:سـفـرزون

منبع: دیجیاتور
انتشار: 13 مرداد 1401 بروزرسانی: 13 مرداد 1401 گردآورنده: malaysiatoursnet.ir شناسه مطلب: 2063

به "روستای افجه ؛ سرزمین درختان گردو و افرا در دل تهران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روستای افجه ؛ سرزمین درختان گردو و افرا در دل تهران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید