غذا های مفید برای درمان کبد چرب
به گزارش مجله تور مالزی، کبد یکی از ارگان های حیاتی بدن انسان است که پالایش همه مواد غذایی خورده شده را بر عهده می گیرد. کبد چرب یک بیماری پیشرونده و مزمن است که باید درمان و کنترل آن را جدی بگیریم. سبک زندگی سالم و اعتدال و میانه روی در رژیم غذایی برترین راه برای حفظ سلامت کبد است.
لازم به ذکر است از هر 10 ایرانی، 3 نفر به کبد چرب مبتلا هستند و این آمار، زنگ خطر ها را درباره شیوع گسترده این بیماری در جامعه به صدا درآورده است، زیرا گرچه ممکن است این بیماری در ابتدا عوارضی در بدن ایجاد نکند، اما اگر تحت درمان مناسب قرار نگیرد، می تواند به التهاب و نارسایی جدی کبد منجر گردد.
بیماری کبد چرب درمان کامل و مقطعی ندارد اما با مصرف مواد غذایی سالم و داشتن یک تغذیه خوب و مناسب انجام فعالیت های ورزشی می توان فرایند آن را تا حد قابل توجهی کنترل و کند نمود و از پیشرفت آن پیشگیری کرد و همین مورد یعنی تاثیر عالی تغذیه خود یکی از امیدوارنماینده ترین بخش های درمانی برای فرد مبتلا به کبد چرب است .
در این مقاله با رژیم غذایی درمان کبد چرب بیشتر آشنا می شویم تا با یکی از شایع ترین بیماری های این سال ها مقابله کنیم.
سیرسیر در بسیاری از رژیم های غذایی عضو ثابت است و برای افراد مبتلا به کبد چرب حاوی مزایایی است . براساس یک مطالعه مکمل های پودر سیر به کاهش وزن و چربی در افرادی که مبتلا به کبد چرب می باشند یاری می نماید.
بروکلیمصرف انواع سبزیجات برای افراد مبتلا به کبد چرب مفید است بااین وجود بروکلی یکی از سبزیجات مهم است که باید در رژیم غذایی مبتلایان به کبد چرب گنجانده گردد.
چای سبزدر مطلب خواص چای سبز در بخش سلامت نمناک اشاره داشتیم که نوشیدن چای سبز استفاده دارویی در طی هزاران سال پیش را داشته است زیرا به کاهش چربی خون یاری می نموده است. براساس یک مطالعه افرادی که روزانه 5-10 لیوان چای سبز مصرف می کردند کاهش قابل توجهی در میزان چربی کبدی داشته اند. چای سبز بعلاوه حاوی چندین آنتی اکسیدان از جمله کاتچین است که چربی کبدی را بهبود می بخشد.
گردومغز گردو حاوی اسید چرب امگا 3 است که برای افراد مبتلا به کبد چرب بسیار مفید می باشد . خوردن گردو عملکرد کبد را در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی بهبود می بخشد.
پروتئین سویا و کشکبراساس نتایج یک آنالیز ، چربی کبد در زنان مبتلا به چاقی که روزانه 60 گرم کشک به مدت 4 هفته مصرف می کردند 20 درصد کاهش یافته بود. سویا نیز حاوی آنتی اکسیدان هایی به نام ایزوفلاون است که به بهبود حساسیت به انسولین و کاهش سطح چربی در بدن یاری می نماید. 1
آووکادوبرای حفاظت از کبد، آووکادو مصرف کنید. آووکادو حاوی چربی های خوب می باشد. تحقیقات نشان می دهد که این مواد شیمیایی سبب کاهش آسیب های کبدی می شوند. بعلاوه آووکادو حاوی میزان زیادی فیبر است که به کنترل وزن بدن یاری شایانی می نماید. پیشنهاد می کنیم سالاد آووکادو تازه و قارچ را حتما امتحان کنید.
شیر و لبنیات کم چربمطابق با تحقیقات انجام گرفته در سال 2011 بر روی موش ها، لبنیات حاوی میزان بالای پروتئین می باشند که می توانند آسیب های وارده به کبد را کاهش دهند.
دانه آفتابگرداناز دانه آفتابگردان بعنوان آنتی اکسیدان قوی بهره ببرید. این دانه های معطر حاوی میزان زیای ویتامین E هستند. ویتامین E بعنوان یک آنتی اکسیدان جهت حفاظت از کبد در برابر آسیب های بیشتر عمل می نماید.
چغندرمصرف چغندر به فرآیند تصفیه خون یاری می نماید و بعلاوه فلزات سنگین را در بدن جذب می نماید.
سیبسیب دارای پکتین (Pectin) است که به دفع فلزات سنگین در بدن یاری می نماید. دفع این فلزات به وسیله پکتین کار کبد را کاهش می دهد و ظرفیت سم زدایی کبد آن را بالا می برد.2
چای سبزاستفاده از چای سبز برای اهداف دارویی روشی است که از هزاران سال پیش تا به امروز ادامه دارد چای سبز به کاهش میزان چربی بدن و چربی خون یاری می نماید. سطوح آنتی اکسیدانی در چای سبز نیز ممکن است برای کاهش التهاب بدن و کبد مفید باشد.
بادام زمینیکبد چرب در مراحل آخر بیماری، درمان کامل ندارد و تنها می توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. مصرف چربی اشباع عملکرد کبد را با مشکل روبرو می نماید. از طرفی ارگان های داخلی بدن احتیاج به چربی های خوب و غیر اشباع دارند تا بتوانند املاح و ویتامین های لازم را دریافت و جذب نمایند.
بادام زمینی حاوی مقادیر بالای چربی های غیر اشباع و مفید برای سلامتی بدن است که هیچ آسیبی به کبد و ارگان های حیاتی بدن نمی رساند. تاثیر بادام زمینی در کاهش وزن شگفت انگیز است. بیماران با یک رژیم لاغری حاوی بادام زمینی و کم کردن میزان چربی مضر بدن می توانند فشار به کبد را کم نموده و فرایند درمان را تسهیل نمایند.3
غذاهایی که بیماران کبد چرب باید از خوردن شان پرهیز نمایندافزودن غذاهای سالم به رژیم غذایی، یکی از راههای مدیریت و کنترل بیماری کبد چرب است. اما غذاهایی نیز وجود دارند که مبتلایان به کبد چرب باید از مصرف شان اجتناب نمایند.
شکر و قند اضافیقند اضافی می تواند سطح قند خون را بالا برده و چربی کبد را بیشتر کند. قند اضافی معمولا در آبنبات، بستنی و نوشابه های شیرین مانند آبمیوه ها وجود دارد. قند افزوده اغلب در غذاهای بسته بندی شده پنهان است. اجتناب از مصرف سایر قندها مانند فروکتوز و شیره ذرت هم می تواند چربی کبد را به حداقل برساند.
غلات تصفیه شدهغلات فرآوری شده و تصفیه شده در نان سفید، پاستا و برنج سفید موجودند. این غلات بسیار فرآوری شده، فیبر ندارند که می تواند قند خون را بالا ببرد.
غلات تصفیه شده را می توانید به راحتی با غلات کامل و آرد گندم کامل، سیب زمینی یا بنشن جایگزین کنید.4
غذاهای سرخ شده یا شورغذاهای سرخ شده یا شور ممکن است کالری بدن را افزایش داده و خطر افزایش وزن را در پی داشته باشند. اضافه کردن ادویه جات اضافی و گیاهان به وعده غذایی یک راه عالی برای ساخت غذاهای طعم دهنده بدون نمک است.
گوشتگوشت قرمز، حاوی چربی های اشباع بالا است که باید افرادی بیماری کبد چرب دارند، سعی نمایند از آن اجتناب نمایند. گوشت سفید، ماهی، مرغ جایگزین خوبی برای گوشت قرمز است، اما گوشت ماهی ممکن است برترین انتخاب باشد.
تغییر سبک زندگی برای درمان کبد چربورزش منظم برای کسانی که بیماری کبد چرب دارند، مهم است زیرا علائم بیماری را کاهش می دهد. ورزش منظم برای همه مهم است، اما برای افراد مبتلا به بیماری کبد چرب مفیدتر است. از دست دادن وزن بیش از حد و حفظ شکل بدن با ورزش ممکن است به کاهش علائم بیماری کبد چرب یاری کند.3
پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.zoomlife.ir
3.www.drdr.ir
4.www.asriran.com
منبع: راسخون