هشدار سازمان زمین شناسی درباره احتمال سونامی در خزر

به گزارش مجله تور مالزی، رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: آنالیز های اجرا شده در دریای خزر و خشکی اطراف آن نشان می دهد احتمال وقوع سونامی در این پهنه آبی وجود دارد.

هشدار سازمان زمین شناسی درباره احتمال سونامی در خزر

از وبلاگ دوست دیدن فرمایید.

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایرنا، علیرضا شهیدی در بیست وچهارمین نشست کمیته هماهنگی هواشناسی - آب شناسی دریای خزر، اضافه نمود: آنالیز ها نشان می دهد اگر در آینده زلزله ای داخل دریای خزر رخ دهد، احتمال وقوع سونامی وجود دارد اما اگر در داخل خشکی رخ دهد ممکن است امواجی به وجود آورد که باعث گردد ساحل کم عرض خزر شامل شهرها، تاسیسات و بنادر تحت تاثیر این امواج قرار گیرد و خساراتی وارد گردد.

وی به مخاطرات دریای خزر اشاره نمود و گفت: با توجه به زلزله خیز بودن منطقه، احتمال وقوع سونامی در خزر وجود دارد.

شهیدی اضافه نمود: دریای خزر به علت داشتن منابع غنی نفت و گاز بسیار ارزشمند است و همیشه مورد توجه کشورهای حاشیه خود قرار گرفته است.

وی ادامه داد: ساحل ایران در حاشیه دریای خزر بسیار باریک و طولانی است و جمعیتی حدود 5 میلیون نفر در این خط باریک زندگی می نمایند، بنابراین ریسک خطر در زمان وقوع مخاطرات افزایش پیدا می نماید.

شهیدی گفت: با توجه به موقعیت زمین شناسی، ایران روی منطقه پرخطر قرار گرفته است. از نظر مخاطرات، ایران رتبه سوم جهان را دارد یعنی از 43 مخاطره در جهان با 34 مخاطره در ایران دست و پنجه نرم می کنیم.

وی تاکید نمود: البته نمودارها در فرایند آنالیز نشان می دهد که از سال 1900 تا 2010 به رغم اینکه تعداد رخدادهای مخاطرات افزایش یافته اما تعداد تلفات و میزان خسارات کاهش یافته است که این نشان می دهد می توان با شناخت مخاطرات خسارات را کاهش داد و باید به سمت ایمن شدن پیش رویم.

رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی گفت: ایران از نظر موقعیت جغرافیایی تحت اثر فشارش قرار گرفته است یعنی این فشارش در زاگرس 9 میلیمتر در سال، مرکزی 13، البرز و کاسپین 6 میلیمتر در سال است که باعث وقوع زلزله می گردد. البته تلفات در زاگرس کمتر است چون زمین آن بخش حالت پلاستیکی دارد اما تلفات در البرز به علت سخت بودن زمین بالاتر است.

وی اضافه نمود: خزر توسط دو دسته گسل فعال یکی در بخش البرز و دیگری در بخش سیل آب شیرون قرار گرفته است. بر این اساس در قسمت های شمالی کشور ریسک زلزله بسیار بالا است، در منطقه البرز هم گسل فعال وجود دارد، در گذشته شاهد وقوع زلزله های زیادی در این منطقه بودیم که یکی از آن سال 1856 با عنوان زلزله کمس بود که در ناحیه سمنان، دامغان و شاهرود رخ داد و تمدنی را از بین برد و دیگری زلزله ری در جنوب تهران رخ داد.

شهیدی اضافه نمود: گسل استرا، شمال البرز و خزر سه گسل اطراف دریای خزر هستند که آنالیز کردیم و نتایج نشان داد که با توجه به رخداد زلزله های متعدد در این بخش، با وقوع زلزله احتمال وقوع سونامی در دریای خزر وجود دارد.

وی گفت: با توجه به اهمیت موضوع در حال شروع طرح جامع مطالعات زمین شناسی دریای خزر هستیم که مباحثی در زمینه رسوب شناسی، آلایندگی، زیست محیطی و گردشگری در آن مورد توجه قرار می گیرد.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 5 بهمن 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: malaysiatoursnet.ir شناسه مطلب: 618

به "هشدار سازمان زمین شناسی درباره احتمال سونامی در خزر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هشدار سازمان زمین شناسی درباره احتمال سونامی در خزر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید